En Ru

Retrospectiva

În 2018 s-au împlinit 75 de ani de la nașterea marelui actor Mihai Curagău, decorat cu Ordinul Republicii. Acest fapt a fost marcat prin emiterea unei serii de timbre cu imaginea maestrului.

Organizatorii festivalului RAVAC i-au dedicat prima ediție prin proiecția în retrospectivă a filmelor din fondul de aur Moldova-Film, dar și prin oferirea „Post Humus Award”, premiul de excelență pentru întreaga activitate. Premiul a fost ridicat de Eugenia Curagău, soția marelui actor.

În cadrul festivalului RAVAC au fost proiectate ultimele trei filme în care a jucat maestrul: ”Resentiment”, ”The Sofa” și ”Miliard”, scurmetrajul premiat la multiple festivaluri în întreaga lume. Monumentul marelui actor ar putea fi instalat în centrul capitalei, în zona dintre cinematograful Odeon și Teatrul Satiricus, unul din fondatorul căruia a fost maestrul. Statuia actorului va fi realizată de sculptorul Veaceslav Jiglitzki, iar costul estimativ este de 200 de mii de lei. Cei de la YOUBESC și Asociația Consumatorilor de Artă spun că scopul proiectului este de a promova activitatea prodigioasă a actorului Mihai Curagău în rândul noii generații și de a imortaliza această personalitate notorie din cultura noastră.

Cei care vor să contribuie la realizarea monumentului, pot dona pe platforma Gofundme sau pot afla mai multa informatie pe site-ul www.MILIARD.md

Mihai Curagău s-a născut la data de 15 august 1943, în satul Bălăneşti din raionul Nisporeni. A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Gheorghe Vodă ”Se caută un paznic”, interpretând rolul Michiduţă. A colaborat ulterior şi cu alţi regizori de prestigiu din Republica Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru şi Tudor Tătaru. Unul dintre rolurile cele mai cunoscute este Ion din filmul Polobocul.