En Ru

seRIFF

Pentru prima dată în Republica Moldova, YOUBESC CREATIVE INSTITUTE organizează programul de instruire: Sound Engineering în Film (seRIFF). Sesiunea teoretico-practică a fost livrată de către Max Ponomarchuk și Valeriy Khiloboc, experți de talie mondială cu o vastă experiență în unul din cele doar 16 studiouri DOLBY PREMIUM din lume.

seRIFF este co-finanțat de COR – Creative Industries Association in Moldova și este destinat inginerilor de sunet, regizorilor și producătorilor de film din Republica Moldova, cu scopul de a dezvolta abilitățile specialiștilor în domeniul cinematografiei și anume modulul SUNET DE FILM.

seRIFF a avut loc în data de 6 octombrie (8 ore) în studioul YOUBESC, unicul studiou Surround 5.1 din Moldova, ca și program ce ține de dezvoltarea industriei de film din cadrul primei ediții RAVAC INTERNATIONAL FILM FESTIVAL.

Coordonatorul seRIFF a fost Roman Bordei - regizor de sunet, inginer audio, producător muzical și directorul studiourilor YOUBESC.

 

Partenerii seRIFF a fost COR – Asociația Companiilor de Creație din Moldova, susținut de Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Experți

 

Maksym Ponomarchuk
Șef Department Sunet Pie Post Production / Postmodern

Șeful departamentului de sunet din Postmodern (film.ua, Ucraina). Co-fondator al companiei Pie Post Production (Ucraina). Inginer de sunet din care a re-mixat producțiile Warner Brothers și Fox în Ucraina, în perioada 2013 - 2016 (localizare în ucraineană și rusă).
Inginer de sunet al proiectelor: „Prințesa furată”, „Ruslan și Ludmila”, „Cetatea”, „Vraja dragonului”, „Tribul” și altele.

Valeriy Khilobok
Sound Designer / Compozitor

Valeriy Khilobok a petrecut mult timp lucrând la sincronizarea sunetelor și compunând muzică. Unind experiența acumulată în lucrul cu zgomotele și sintetizarea sunetului, Valeriy a început să facă sound design în domeniul cinematografiei și în industria jocurilor. A lucrat la filme și seriale precum „The Sniffer”, „The Outpost Watch”, „The Princess The Folen”, „Nikita Kozhemyak”, “Perception”, “The Last Step” și altele.

Roman Bordei
Directorul studiourilor YOUBESC / coordonator seRIFF

Inginer Audio, Regizor de Sunet, Producător Muzical, Autor coloane sonore, a realizat mii de spoturi audio-video, a lucrat la zeci de piese muzicale, emisiuni TV. A participat la crearea coloanelor sonore și mixaj sunet a filmelor: ”Ce Lume Minunată”, ”Miliard”, ”Ultima zi din Mai”, ”Resentiment”, ”Azi e Mâine”, ”Plus Minus Unu”, ”Aripi”, ”Beautiful Corruption”, ”Tunete”, ”Santa Barbara” și altele.

 

Conținutul trainingului

 

Surround Mix

- Proiecte Locale
- Mixarea Grupurilor
- Mixarea grupurilor muzicale
- Panaronarea instrumentelor
- Exemple (DAW: Pro Tools)
- Întrebări și Răspunsuri

Pentru Producători

- Sound Supervisor
- Ce trebuie sa stie un producator
- Schema de post-producție

- Întrebări și Răspunsuri

 

Design Audio

- Elemente Audio în filme
- Lucrul cu ambianța
- Lucrul cu elemente dinamice
- Efecte sonore
- Muzica
- Despre Audio Design
- Cum sa faci Efecte Sonore
- Inregistrarea si tehnici ale microfoanelor
- Editare Audio
- Importanța lucrului în Echipă
- Întrebări și Răspunsuri

Participanți seRIFF

8 specialiști în domeniul audio au participat la #seRIFF - workshop dedicat sunetului de film

  • Radu Zariciuc
  • Sorin Mutelică
  • Octavian Coteț
  • Andrei Pavlovski
  • Dan Brumă
  • Valentin Strișcov
  • Ion Puică
  • Sergiu Gusacinschi